Τι είναι η Λογοθεραπεία; Μερικά πράγματα που δεν ξέρατε

Πιθανότατα έχετε ακούσει για λογοθεραπεία και μπορεί να έχετε πάει σχολείο με συμμαθητές που «πήγαν στην ομιλία». Τα δικά σας παιδιά μπορεί να είχαν κάνει λογοθεραπεία στο σχολείο ή σε μια ιδιωτική κλινική ή μπορεί να ήσασταν εσείς οι ίδιοι σε λογοθεραπεία. Ωστόσο, μπορεί να μην έχετε ξεκάθαρη εικόνα για το τι πρόκειται.

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τη λογοθεραπεία, σκέφτονται αμέσως την άρθρωση. Ωστόσο, περιλαμβάνει περισσότερα από την απλή προφορά. Η λογοθεραπεία βοηθά επίσης τους ανθρώπους να ξεπεράσουν προβλήματα επικοινωνίας στους τομείς της γλώσσας, της φωνής, της ευχέρειας και της στοματικής κίνησης/κατάποσης. Επιτρέπει σε ένα άτομο να επικοινωνήσει που δεν μπορούσε προηγουμένως να εκφράσει τις επιθυμίες ή τις ανάγκες του.

Η θεραπεία άρθρωσης βοηθά ένα άτομο λογοθεραπεια περιστερι να μάθει πώς να προφέρει ήχους και να βελτιώσει την ευκρίνεια της ομιλίας. Η θεραπεία άρθρωσης είναι πολύ δομημένη και ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία. Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει ακουστική εκπαίδευση ή ικανότητα ακρόασης του ήχου. Το επόμενο βήμα είναι να μπορείτε να πείτε σωστά τον ήχο μεμονωμένα, μετά συλλαβές, λέξεις, προτάσεις και συνομιλία.

Η γλωσσική θεραπεία αντιμετωπίζει τη δεκτική γλώσσα (τι καταλαβαίνει ένα άτομο), την εκφραστική γλώσσα (τι εκφράζει ή λέει ένα άτομο) ή έναν συνδυασμό και των δύο. Η δεκτική γλώσσα μπορεί να περιλαμβάνει δεξιότητες όπως η παρακολούθηση οδηγιών και η αναγνώριση εικόνων. Οι εκφραστικές γλωσσικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν την υποβολή αιτημάτων και την ονομασία αντικειμένων.

Η φωνοθεραπεία αντιμετωπίζει διαταραχές που σχετίζονται με την ομιλούμενη φωνή. Ως αποτέλεσμα μιας φωνητικής διαταραχής, η φωνή μπορεί να ακούγεται βραχνή, τραχιά, τραχιά ή μπορεί να μην υπάρχει καθόλου φωνή. Οι διαταραχές της φωνής μπορεί να προκληθούν από κατάχρηση της ομιλούμενης φωνής, τραύμα ή ασθένεια. Μερικές από αυτές τις διαταραχές περιλαμβάνουν φωνητικά οζίδια, φωνητικούς πολύποδες, παράλυση φωνητικών χορδών και λαρυγγίτιδα.

Η θεραπεία ευχέρειας βοηθά ένα άτομο να μάθει να μιλάει πιο άπταιστα και εύκολα. Ονομάζεται επίσης θεραπεία τραυλισμού. Η λήψη λογοθεραπείας για ευφράδεια βοηθά ένα άτομο να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν μιλάει σε άλλους και όταν μιλά δημόσια.

Η στοματική κινητική θεραπεία και η θεραπεία κατάποσης διδάσκει σε ένα άτομο να χρησιμοποιεί και να ενισχύει τους μύες στο στόμα που βοηθούν στην παραγωγή ομιλίας και στην κατάποση τροφών και ποτών. Οι ασθένειες και οι τραυματισμοί είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι μύες που χρησιμοποιούνται για την ομιλία και την κατάποση γίνονται αδύναμοι.

Ένας λογοπαθολόγος (SLP) παρέχει λογοθεραπεία για τους πελάτες και τους ασθενείς του, και περιλαμβάνει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά. Ο γενικός στόχος για όσους κάνουν λογοθεραπεία είναι να αναπτύξουν ή/και να ανακτήσουν τις δεξιότητες λόγου και επικοινωνίας στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται κυρίως από τη σοβαρότητα της διαταραχής επικοινωνίας και τα κίνητρα του πελάτη ή του ασθενούς.